KENİZE MURAD: GURUR DUYUYORUM
Sultan V. Murad’ın Fransa’da yaşayan torunu, dünyaca ünlü yazar Kenize Murad ile yeni kitabı “Begüm” ve aktüel konular üzerine konuştuk.
> Kenize Murad, yeni çıkan Begüm kitabı hakkında İbrahim Pazan’a bilgi verdi.
TÜRKİYE SAYGI GÖRÜYOR
Türk insanları, Türkiye’nin saygı duyulur olmasını anlamıyor ve takdir etmiyor. 10-15 yıl önce kör gibi ABD’nin peşinde gittiği için saygı görmüyordu.
DIŞ POLİTİKA ÇOK BAŞARILI
Uluslararası politikada Türkiye’nin dünyaya açılmasından mutluyum. Orta Doğu, Rusya, Avrupa, Amerika, Afrika’ya açıldı. Bundan gurur duyuyorum.
> İbrahim PAZAN
Sultan V. Murad’ın Fransa’da yaşayan torunu, dünyaca ünlü yazar Kenize Murad ile yeni kitabı “Begüm” ve aktüel konular üzerine konuştuk. Murad’a, yeni çıkan kitabının yanı sıra, Türkiye’nin AB üyeliğinden terör meselesine, Osmanlı’dan Libya ve Suriye’nin bugünkü durumuna, pek çok konuyu sorduk...
- Türkiye’ye tekrar hoş geldiniz.
Teşekkürler
- Sizi üçüncü kere görmekten çok mutluyum. Sizinle dördüncü ve son kitabınız “Begüm” hakkında konuşmak istiyorum.
Bu kitapta 19. yüzyıl Hindistan’ında bağımsızlık için savaşan bir kadının hikâyesini işledim. Bu konuyu işledim çünkü bugünkü problemlerimizle alakası olduğuna inanıyorum. Başkarakter Müslüman bir kadın ve İngilizlere karşı savaşıyor. Bugün de Batı’da Müslüman kadınların zayıf, itaatkâr olduğuna inanılıyor fakat değil. Müslüman kadınları güçlü olabiliyor.
OSMANLI’DA HUZURLUYDUK
Eskiden, mesela Osmanlı zamanında farklı milletler olarak birlikte gayet güzel yaşıyorduk, ta ki 19. yüzyıla gelene kadar. Milliyetçilik akımlarına Rusya’dan Fransa’dan İngiltere’den verilen destekler durumu değiştirdi. Bugün de öyle, mesela Kürtler, dışarıdan gelen düşüncelerle destekleniyorlar.
- Kitapta Hindistanlılar İngilizlere karşı birleşiyorlar.
İngilizler onları bölmeye çalıştı. Hindistanlılar birlikte çok güçlüydü ve onları bölmek için çok çalıştılar. Bugün de Irak’ta ABD’nin çıkardığı Sünni-Şii ayrımı ve Türkiye’deki Türk-Kürt sorunu ne ki? Petrol... ABD, büyük Kürdistan’ı kurarsa Irak ve İran’daki petrolü kontrol edecek. Libya’da da petrol rol oynadı.
- Yani ana sebep petrol mü?
Afganistan’da da yeni endüstriler için değerli mineraller de rol oynadı.
- Aynısı geçmişte Hindistan’da da yaşandı değil mi? Doğal kaynaklar... Kitabınız mayısta basıldı zannedersem.
Fransa’da geçen ekim ayında basıldı. Şimdiye kadar 8 çevirisi yapıldı. İngilizceye de çevriliyor.
- Tepkiler nasıl oldu? Özellikle İngilizler?
Geri dönüşler iyi oldu. İngilizler eleştiriyi sevmiyorlar. Hindistan’da İngilizceye çevriliyor.
- Suriye-Türkiye durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bilmiyorum, çok karışık, yorum yapamam.
- AB üyelik sürecimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı yok. Ekonomik olarak AB çok kötü durumda, belki de çöküyor. Türkiye neden İtalya, Yunanistan, Portekiz gibi ülkelere para ödesin anlamıyorum. Türkiye’nin Euro bölgesi dışında olması çok iyi. Adalet de iyi bir seviyede değil. Türkiye’de pek çok işte para ödenmiyor. Çok çalışılıyor fakat para ödenmiyor. Türkiye’de güçlünün ve zenginin hukuku var.
İstanbul çok güzel fakat Ritz Carlton bir utanç kaynağı. Sadece birilerine para verilmesi sayesinde var. Avrupa’ya değil, Avrupa’nın seviyesine gelip hayır deyin.
ULAŞIM DA GELİŞTİ
- Fakat son 10 yılda ilerlemeler oldu.
Elbette ilerleme olmuştur ama aynısını İstanbul için söyleyemeyeceğim. İstanbul’un görüntüsü için çok üzgünüm, daha kötü oldu.
- Teşekkür ederiz.
Fakat ilerleme de var, biliyorum, sağlık sistemi iyileşmiş.
- Ulaşım da gelişti.
Ulaşım da iyileşti. Füniküler ve metro var. Türkiye’nin uluslararası politikasından, dünyaya açılmasından da mutluyum. Ortadoğu, Rusya, Avrupa, Amerika, Afrika’ya açıldı. Bu çok iyi bir şey ve gurur duyuyorum. Türkiye, merkezde duruyor. Davutoğlu iyi iş yapıyor. Bazen Türk insanları Türkiye’nin saygı duyulur olmasını anlamıyor ve takdir etmiyor. 10-15 yıl önce Türkiye’ye saygı gösterilmiyordu çünkü Türkiye, kör gibi ABD’nin peşinde gidiyordu.
- Türkiye’de hükümete muhalif köşe yazarları bile artık yurt dışına çıktıktan sonra dış politikayı takdir ediyor. Türkiye’den bakıldığında her şey siyah-beyaz gözüküyor ve bu ortamı tahammülsüz yapıyor, tartışma gerçekleşmiyor. Her şey gri bir nüans içinde halbuki.
- Hükümetin terörizm yaklaşımı hakkında ne dersiniz?
Yargılayamam, karışık ve bilmiyorum. Kürt sorununun dışardan desteklendiğine ve para desteği verildiğine inanıyorum.
- Teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
TÜRKİYE’YE HER YIL GELİYOR
Yazar Kenize Murad, Paris’te yaşıyor ama yılda bir kez mutlaka Türkiye’ye geliyor. Çünkü burası onun annesi, V. Murad’ın torunu Selma Hanımsultan’ın memleketi... Dünya onu, annesinin hayatını anlattığı Saraydan Sürgüne adlı kitapla tanıdı. Eser, Fransa’da 3 milyon sattı, 22 dile çevrildi.
Kenize Murad Kimdir?
15 Haziran 1940 tarihinde Paris’te doğdu. Annesi, padişah V. Murad’ın torunu Selma Hanımsultan’dı. Babası ise Hindistan Badalpur racasıydı. İki yaşında annesini kaybetti, Paris’te büyüdü. 21 yaşında babasını tanıdı. Paris’te yüksek öğrenimini tamamladı. Rajkumari Kenize de Kotwara olan asıl adını, Kenize Murad olarak değiştirdi. 20 yaşındayken köken arayışıyla İslam kültürüne ulaştı, büyük mutasavvıfların metinlerini inceledi. 15 yıl boyunca bazı Fransız dergilerinin Orta Doğu muhabirliğini yaptı. 1971 yılından itibaren çeşitli haber ve makaleleri yayınlamaya başladı.
Bu röportaj, 10 Eylül 2011 tarihinde Türkiye Gazetesi'nde yayınlanmıştır.