ÖĞRENCİLERİMİZ OSMANLI SULTANLARI’NIN TÜRBELERİNDE

Yazdır

İhlas Koleji Tarih Kulübü öğrencileriyle, 14 Aralık Perşembe günü ecdadımızın türbelerine gitmek üzere yola çıktık. Rehberimiz, Osmanlı Hanedanı konusunda yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Araştırmacı Yazar Sayın İbrahim Pazan’dı. Çemberlitaş, Sultanahmet ve Ayasofya civarındaki 6 adet türbede toplam 11 padişah ile 5 valide sultanın kabrini ziyaret ettik.

Öğrencilerimiz gezi öncesi çok heyecanlıydılar. Çünkü birçoğu, ilk defa böyle bir ziyarette bulunacaklarını söylemişlerdi. İbrahim Bey’in o nefis anlatımıyla, türbeleri gezerken hem orada medfun bulunan Osmanlı padişahları ve aileleri hakkında hem de türbelerin mimarisi hakkında geniş bilgi sahibi olduk. Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran İbrahim Bey’in, özellikle türbelerin mimarisi hakkında verdiği bilgiler çok dikkat çekiciydi. Detaylarda gizli olan bilgileri öğrendikçe heyecanımız daha da arttı. İbrahim Bey’e bu gezi için teşekkür ederken bir başka gezi için söz almayı da ihmal etmedik.

Gezimiz öncelikle Ayasofya‘da bulunan Sultan II. Selim Türbesi’ni ziyaretle başladı. Bu türbe, muhteşem mimarisi ile İstanbul türbelerinin en güzellerinden biriydi, mimarı ise tabi ki ünlü Türk mimarı Sinan’dı. Sultan II. Selim’in türbesi Mimar Sinan’ın yaptığı 18 türbeden sadece biriydi.

 

Türbe girişinin sol tarafında bulunan çinilerin soluk olduğunu gördük. Bunun sebebini İbrahim Bey’e sorduğumuzda ondan aldığımız cevap bizi çok üzdü. İbrahim Bey: “Çininin aslının Sultan 2. Abdülhamid Han devrinde İstanbul’da diş hekimliği yapan Albert Sorlin Dorigny tarafından 1895 yılında restore edilmek amacıyla Fransa’ya götürüldüğünü ve yerine imitasyonun takıldığını.” söyledi. Umarız Louvre Müzesi’nde bulunan çininin aslı geri alınarak bu çini türbedeki ait olduğu yere takılır. Yine burada Sultan Üçüncü Murad Han, Sultan Üçüncü Mehmed Han, Sultan Birinci Mustafa Han, Sultan İbrahim Han’ın medfun bulunduğu kabirleri ziyaret ederek burada bulunan padişah, şehzadeler, padişah kızları ve valide sultanlar hakkında detaylı bilgiler aldık. Bizden söylemesi, burada bulunan 16. ve 17. yüzyıl’a ait muhteşem İznik çinilerini mutlaka görün.

 

Ardından Sultanahmet’te bulunan Sultan Birinci Ahmed Han Türbesi’ni ziyaret ettik. Bu türbede; Sultan Birinci Ahmed Han’ın yanı sıra oğulları Sultan Genç Osman Han, Sultan Dördüncü Murad Han ve hanımı Mahpeyker Valide Sultan’ın (Sultan Dördüncü Murad ve İbrahim Han’ın annesi) kabirlerini ziyaret ettik. Sultan Sultan Birinci Ahmed Han Türbesi’nde çini, kalem işi ve ahşap işçiliğinin güzel örneklerini bir arada görme fırsatı elde ettik. Sultan Birinci Ahmed Han’ın Peygamber Efendimize -sallallahü aleyhi ve selem- olan sevgisi malumunuzdur. Padişah, “Peygamber Efendimizin mübarek kademi” şeklinde bir sorguç yaptırmıştır. “Bahtî” mahlâsını kullanan Sultan Birinci Ahmed Han, Peygamber Efendimizin Kadem-i şerif’i için yazdığı şiiri de buraya takmıştır. Bunu, Cuma ve Bayram Namazları’nda hilafet sarığına taktığı rivayet edilmektedir. Şiir şöyle:

 

"N'ola tâcum gibi başumda götürsem dâim

Kadem-i nakşını ol hazret-i şâh-ı rusülün

Gül-i gülzâr-ı nübüvvet o kadem sahibidür

Ahmedâ turma yüzün sür kademine o gülün"

 

Bu şair sultanın şiirini de türbede okuma fırsatı elde ettik.

 

Ziyaretlerimizde son durak, Çemberlitaş’ta bulunan Sultan İkinci Mahmud Han Türbesi’nde bulunan, Sultan İkinci Mahmud Han, oğlu Sultan Abdülaziz Han, torunu Sultan İkinci Abdülhamid Han ve hanımı Bezmiâlem Valide Sultan’dı (Sultan Abdülmecid Han’ın annesi). Bu türbenin haziresindeki çok sayıda kabirde, Osmanlı taş işleme sanatının en güzel örneklerini yansıtan mezar taşları da bulunmaktadır.

 

Tarih kulübünün bu tarihî yolculuğunda emeği geçen herkese şükranlarımızı arz ediyoruz. Gezi sırasında çekilen fotoğraflar için:

 

http://www.ihlaskoleji.k12.tr/ozel_ihlas_koleji/haber/2609/ogrencilerimiz-osmanli-sultanlarinin-turbelerinde.html

 

Bu yazı, 16 Aralık 2011 tarihinde http://www.ihlaskoleji.k12.tr sitesinde yayınlanmıştır.

Friday the 21st. Telif Hakkı © 2012 http://www.ibrahimpazan.com Her hakkı saklıdır.
Copyright 2012

©