ON BİR AYIN SULTANI (9.3.2024) Gazete Yazıyor
Dinimiz İslam’ın beş şartından biri olan oruç ibadetini yerine getirdiğimiz Ramazan ayına kavuşuyoruz. Bu sene 10 Mart günü sahura kalkacağız ve 11 Mart 2024 Pazartesi günü oruçlu olacağız. Takvimlere göre bu sene Ramazan 30 gün.
Peygamberimiz Muhammed “aleyhisselâm” 610 yılının Ramazan ayında Mekke’deki Hira Dağı’ndaki mağarada inzivada iken kendisine peygamber olduğu bildirildi. Bu sırada hicrî 40, miladî 39 yaşında idi. Bundan üç sene sonra Cenab-ı Hakk’ın emriyle İslamiyet’i açık olarak tebliğ etmeğe başladı. Namaz ibadetini Hicret’ten 1,5 yıl önce Miraç’tan dönüşünde, zekât ibadetini Hicret’in ikinci yılında Ramazan ayında ve hac ibadetini de Hicret’in dokuzuncu yılında bildirdi.
Oruç ibadeti Hicret’in ikinci yılında, Bedir Gazâsı’ndan bir ay önce, Şaban ayının onuncu günü farz oldu ki miladî olarak 624 yılının Şubat ayına tesadüf etmektedir. Peygamberimiz ve arkadaşları, oruç tutulan bu ilk Ramazan ayının on ikinci gününde Mekke müşrikleri ile savaşmak üzere Medine’den çıktılar. Cenab-ı Hakk’a şükürler olsun ki biz talihli Müslümanlar, oruç tutulan 1444’üncü Ramazan ayını idrak ediyor ve oruç ibadetimizi yerine getirmenin sevincini yaşıyoruz.
TEMİZLENME AYI
Ramazan yanmak demektir. Çünkü bu ayda oruç tutan ve günahlarına tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. Hadis-i şerîfte Ramazan ayı için “Bu ay öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası af ve mağfiret, sonu Cehennemden azat olmaktır.” buyurulmuştur.
Buhârî’deki bir hadis-i şerîfte “Bir kimse Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilir, vazife bilir ve orucun sevabını Allah’tan beklerse geçmiş günahları affolur.” denilmektedir. Buradan anlıyoruz ki, orucun Allah’ın emri olduğuna inanmak ve sevap beklemek lazımdır. Günün uzun olmasından ve oruç tutmanın güç olmasından şikâyet etmemek gerekir.
Başka bir hadis-i şerîfte “Bu ayda, emri altında olanların vazifesini hafifletenleri Allahü te’âlâ affedip Cehennem ateşinden kurtarır.” buyurulmaktadır. Günümüze uyarlarsak bu ayda işçinin, memurun, askerin ve öğrencilerin oruç tutması için kolaylık gösteren işverenler, âmirler ve müdürler ayrı bir sevap kazanır.
TERAVİH KILMAK VE HATİM OKUMAK
Ramazan ayına mahsus ibadetlerden biri de Teravih namazı kılmaktır. Dinimizde bu namaz, çok mühim sünnettir. Peygamberimiz bu namazı yalnız olarak da cemaat ile de çok defa kılmış, kılınmasını da bildirmiştir. Hazret-i Ebû Bekir devrinde yalnız kılınmaya devam edilmiş, hazret-i Ömer devrinde 635 yılından itibaren cemaatle kılınmış ve bu uygulama günümüze kadar sürmüştür. Dört Sünnî mezhepte de sünnet-i mü’ekkede yani kuvvetli sünnettir, hatta vaktinde kılınmazsa Şâfi’î’de kaza edilir.
Ramazan ayında Kur’ân-ı kerîmin tamamını okumak yani hatmetmek de mühim sünnettir. Çünkü Ramazan ayının Kur’ân-ı kerîm ile tam bağlılığı vardır. Bu bağlılıktan dolayı, Kur’ân-ı kerîm bu ayda nazil olmuştur.
KADİR GECESİ
Mukaddes kitabımız Kur’ân-ı kerîm Peygamberimize Ramazan ayı içinde olan Kadir Gecesi gelmeye başlamıştır. Kur’ân-ı kerîmdeki 114 sureden biri olan Kadir suresi, özel olarak Kadir Gecesi hakkında indirilmiştir. Cenab-ı Hak bu surede meâlen şöyle buyuruyor:
“Şüphesiz biz Kur’ân’ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Cebrail, bütün emirleri yerine getirmek için inerler. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.” (Kadir 97/1-5)
Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının kaçıncı gecesi olduğu bildirilmemiştir. Ancak İslam âlimlerinin bu hususta keşifleri vardır. İmam-ı Şâfi’î Ramazan’ın on yedinci, İmam-ı A’zam Ebû Hanîfe yirmi yedinci gecesi olması çok vaki olur dedi. Yirmi ile otuzuncu geceleri arasında arayınız denildi.
Bu vesile ile bütün okuyucularımın Ramazan ayını tebrik ediyor, devletimiz, milletimiz, İslam âlemi ve bütün insanlık için hayırlar getirmesini diliyorum.
Bu makale, 9 Mart 2024 tarihli Gazete Yazıyor'da yayınlanmıştır.
https://www.gazeteyaziyor.com.tr/on-bir-ayin-sultani